Przedszkole Miejskie nr 20 z Oddziałami Integracyjnymi im. Smoka Felusia w Mielcu

Nasi absolwenci

Strona główna


 

Biedroneczka -  kanapeczka



 

1 wafel kukurydziany
margaryna/masło
1 plaster szynki
1 plasterek żółtego sera
1 czarna oliwka
1 kawałek papryki
pestki z dyni

Wafel przykładamy do szynki i wycinamy nożem dokładny jego obrys. Z żółtego sera wycinamy

skrzydełka, a następnie za pomocą zwykłej słomki do picia wykrawamy dziurki.

Powstałe kółeczka z sera zostawiamy do zrobienia oczek. Wafel smarujemy margaryną lub masłem i

kładziemy na nim koło z szynki. Na szynce układamy serowe skrzydełka. Z oliwek i krążków serowych

tworzymy oczka, a z papryki uśmiechniętą buzię.

Z pestek dyni układamy wianuszek za główką biedronki :-)

SMACZNEGO!!!

 

Jajkowe zwierzaki Składniki:                                                                               


* 4 jajka
* ugotowana marchew
* papryka
* płatki do mleka
* rozpuszczalne kakao
* ćwiartka jabłka
* pieprz mielony
* ziarenka pieprzu
* pietruszka
* pomidor
* zmieszany biały ser



 

Przygotowanie:
Jajka ugotować, ostudzić i obrać ze skorupek. Poszczególne zwierzaki zrobić następująco:


JEŻ: połówka jajka, kolce z płatków do mleka, oczy z ziarenek pieprzu,usta z papryki , a na kolcach położyć ćwiartkę jabłka.


MYSZKA: połówkę jajka posypać mielonym pieprzem, oczy z ziarenek pieprzu, usta z ugotowanej marchewki, wąsiki zrobić z płatków do mleka.


PINGWINEK: tułów z całego jajka, główka z połówki jajka, futerko zrobić z rozpuszczalnego kakao, oczka z ziarenek pieprzu oraz łapki i nosek z ugotowanej marchewki.


GRZYBEK: całe jajko, kapelusz z połówki pomidora, groszki z zmieszanego białego sera, przy korzeniu położyć pietruszkę.


 

Myszka z jajka

Do tej potrawy potrzebne będą jajka ugotowane na twardo, liście sałaty, ketchup i łodyżki z zielonej pietruszki.
W każdym jajku odetnij ostrym nożem dolną część tak aby po ułożeniu go stało stabilnie(poziomo). Odcięty kawałek jajka należy wykorzystać do wycięcia uszek myszki. Nożem zrób nacięcia w jajku, w miejscu gdzie mają być uszy i delikatnie wciśnij uszy w nacięcia.
Namaluj ketchupem oczy i nosek myszki.
Łodyszka zielonej pietruszki posłuży za wąsy i ogon

 


 


CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki:
- 1 i 1/4 szkl. oleju
- 4 jaja
- 2 szkl. drobno utartej marchewki
- 2 szkl. mąki
- 2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody, szczypta soli
- orzechy, rodzynki

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min.
Polewa: czubata łyżka kakao
4 łyżeczki cukru łyżeczka masła
2 łyżeczki zimnej wody
Wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym.

 

MARCHEWKOWY MURZYNEK
Składniki:
•    6 jaj (żółtka oddzielić)
•    2.5 szklanki cukru
•    1.5 szklanki oleju
•    3 szklanki mąki
•    4.5 szklanki startej marchewki
•    po 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia sody i cynamonu
•    3 łyżki kakao
•    szczypta soli
•    bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotować formę, nagrzać piekarnik. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać olej i cały czas ucierać na jednolitą masę. Dodać startą marchewkę i starannie wymieszać. Do mąki dodać proszek, sodę, cynamon oraz kakao i wymieszać. Dodać do masy marchewkowej. Na koniec ubić białka ze szczyptą soli na sztywno i dodać do masy. Wylać na formę i piec 45-50 min. w temp. 180 st.

 
« pierwszapoprzednia123następnaostatnia »

Strona 1 z 3

Kalendarz


Dzisiaj jest: Piątek
19 Lipca 2019
Imieniny obchodzą
Alfred, Arseniusz, Lutobor, Rufin,
Wincenty, Wodzisław

Do końca roku zostało 166 dni.
Zodiak: Rak


Łącznie wizyt na stronie134016

Przedszkole Miejskie nr 20 z Oddziałami Integracyjnymi im. Smoka Felusia w Mielcu