Przedszkole Miejskie nr 20 z Oddziałami Integracyjnymi im. Smoka Felusia w Mielcu

Nasi absolwenci

Strona główna -> Warto przeczytać -> Chemia w żywności


Chemia w żywności


Dodatki do żywności są wszechobecne. Na szczęście świadome kupowanie staje się coraz częstsze. Czytamy etykiety, porównujemy składy, aby wybrać zdrową żywność.
I słusznie.
Nie wszystkie dodatki do żywności są niebezpieczne i szkodliwe. W małych ilościach często są zupełnie nieszkodliwe. Ponadto bez tych dodatków żywność byłaby również niezdrowa,  ponieważ rozmnażałyby  się w niej bakterie – co grozi zatruciem. Niemożliwe jest wytwarzanie całkowicie naturalnych produktów, chociażby ze względu na czas przechowywania i transportu. Możemy jednak starać się ograniczać indywidualnie ilość chemii na naszym stole. Dlatego warto je znać.

BARWNIKI to substancje nadające lub przywracające barwę produktom spożywczym:

E 102 – TARTAZYNA występuje w oranżadach, deserach w proszku, esencjach zapachowych, musztardzie. Może wywołać skurcz oskrzeli u osób chorych na astmę
i uczulonych na aspirynę.

E-110 – ŻÓŁCIEŃ POMARAŃCZOWA - dodawana do marmolad, żeli, gumy do żucia, powłok tabletek. Może wywołać reakcje alergiczne np. wysypkę.

E-120 – KOSZENILA kwas karminowy to barwnik pozyskiwany z wysuszonych zmielonych owadów czerwców kaktusowych. Dodawane są do większości jogurtów truskawkowych, malinowych, sosów do ciast, lodów, napojów alkoholowych. Może wywołać wstrząs anafilaktyczny, pokrzywkę, katar sienny.

E-133 – BŁĘKIT BRYLANTOWY - występuje w warzywach konserwowych. Szczególnie niewskazany dla osób z zespołem jelita nadwrażliwego i innymi schorzeniami układu pokarmowego.

E- 151 - CZERŃ BRYLANTOWA zawierają ją ciasta w proszku, jogurty, ajerkoniak, sosy, kawior. Działanie rakotwórcze, szkodliwa dla nerek.

E- 154 BRĄZ FK- ryby wędzone, konserwy rybne. Przyjmowany  w zbyt dużych ilościach zalega w nerkach i naczyniach limfatycznych.

KONSERWANTY zapobiegają psuciu się produktów, przedłużają trwałość
i zabezpieczają przed drobnoustrojami. Są to:

E- 210 i E 211- KWAS BENZOESOWY i BENZOESAN SODU – napoje gazowane, majonezy, margaryny, konserwy warzywne i owocowe, piwo.  Jest rakotwórczy, podrażnia śluzówkę żołądka i jelit, wywołuje reakcje alergiczne np. pokrzywkę.

E- 220 do 223- DWUTLENEK SIARKI I JEGO SOLE – przeciery, chrzan, soki owocowe, wino. Podejrzewany o sprzyjanie nowotworom jelita grubego. Długotrwałe przyjmowanie siarczynów, nawet w niewielkich dawkach, obniża ogólną odporność organizmu.

E- 236 do E-238- KWAS MRÓWKOWY I JEGO SOLE – marynaty, kiszonki warzywne, surowe i wysoko słodzone soki owocowe, napoje bezalkoholowe. Wykazuje miejscowe działanie drażniące na błony śluzowe i skórę. Może powodować kwasicę metaboliczną, niewydolność nerek i zaburzenia widzenia.

PRZECIWUTLENIACZE Substancje zapobiegające utlenianiu środków spożywczych, przeciwdziałają np. jełczeniu tłuszczów lub zmianom barwy. Są to:

E-280 – dodawany do chleba i wyrobów ciastkarskich. Stwierdzono, że może powodować raka żołądka, dlatego nie wolno go stosować.

ZAGĘSZCZACZE czyli emulgatory i regulatory kwasowości to:

E-621 – GLUTAMINAN SODU – popularna substancja smakowa dodawana często do sosów czy dań gotowych, zup instant czy sosów. Może wywoływać bóle jelitowo- żołądkowe.

E-524 – ŚRODEK ŻRĄCY – znajduje się w słonych paluszkach.

ŚRODKI SŁODZĄCE:

E-951 – ASPARTAM- substancja rakotwórcza

E-954 – SACHARYNA – działa drażniąco na przewód pokarmowy; wys. słodziki, drinki, gumy do żucia, multiwitaminy, kawa rozpuszczalna, produkty light.

Pięć rad jak ustrzec się przed chemią na talerzu:

1. Pomyśl, co jesz i pijesz. Bądź świadomym konsumentem!

2. Czytaj etykiety produktów i unikaj tych zawierających więcej niż 5 składników.

3. Unikaj wysoko przetworzonej żywności, fast foodów i wypełnionych sztucznymi składnikami przekąsek, jak słodycze, chipsy czy napoje gazowane.

4. Kupuj produkty o krótkim okresie ważności. Im dłuższy okres przydatności do spożycia tym więcej w nim „extra składników”.

5. Nie żałuj czasu na przygotowanie posiłków w domu. Kupuj  nieprzetworzone składniki i sam przygotowuj jedzenie dla siebie i swojej rodziny.

 
Ulti Clocks content
Naszą witrynę przegląda teraz 22 gości 

Kalendarz


Dzisiaj jest: Środa
12 Grudnia 2018
Imieniny obchodzą
Adelajda, Aleksander, Dagmara, Paramon,
Suliwoj

Do końca roku zostało 20 dni.
Zodiak: Strzelec


Łącznie wizyt na stronie122199

Przedszkole Miejskie nr 20 z Oddziałami Integracyjnymi im. Smoka Felusia w Mielcu