KREMÓWKA NA KRAKERSACH
Składniki na 1 dużą blaszkę:
- 5 szklanek mleka, - 1 szklanka cukru, - 1 cukier waniliowy, - 1 szklanka mąki, - 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, - 4 żółtka, - 1 kostka masła, - ok. 2 paczki krakersów, - cukier puder do posypania na wierzch.
Cztery szklanki mleka zagotować z masłem cukrem, lekko ostudzić. (W tym czasie rozłożyć na spód blaszki krakersy). Pozostałe mleko rozmieszać z budyniem, mąką, żółtkami, wlać do mleka z cukrem i masłem, wymieszać. Postawić na ogniu mieszać aż zgęstnieje. Masę wylać na krakersy. Przyłożyć na górę drugą partię krakersów. Pozostawić do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem. Można podawać z owocami (maliny truskawki).
|