• Kontrast
  • Tekst
  • Powiększenie
  • Skalowanie treści 100%
  • Aa Czcionka 100%
  • Wysokość linii 100%
  • Odstęp liter 100%

Przedszkole Miejskie Nr 20 z Oddziałami Integracyjnymi
im. "Smoka Felusia" w Mielcu

herb konina godlo polski Logo BIPLogo Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa

Składniki : (dla 6,7 osób)

  • 1 mała główka kapusty,
  • 4 torebki ryżu,
  • ok.60 dkg. mięsa mielonego,
  • 2 cebule.

SOS:

  • 1l.wywaru,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • ok. 4 łyżki margaryny (masła),
  • 3, 4 łyżki mąki pszennej,
  • ok. ½ szklanki mleka
  • śmietana.

Kapustę poszatkować i ugotować na pół miękko, odcedzić. Ugotować ryż(ok. 15 min). Mięso podsmażyć z cebulą. Zmieszać mięso z ryżem, przyprawić. Na dno naczynia położyć pół porcji kapusty, następnie mięso z ryżem i wsypać resztę kapusty polać paroma chochelkami sosu. Zapiekać w piekarniku w temp.180 stopni ok. 40min. Nałożone na talerz danie polewa się sosem.

Sos: Zrobić zasmażkę. Zawiesinę wlać do wywaru i energicznie mieszając zagotować, dodać koncentrat i śmietanę.

facebook