Składniki : (dla 6,7 osób)
- 1 mała główka kapusty,
- 4 torebki ryżu,
- ok.60 dkg. mięsa mielonego,
- 2 cebule.
SOS:
- 1l.wywaru,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego,
- ok. 4 łyżki margaryny (masła),
- 3, 4 łyżki mąki pszennej,
- ok. ½ szklanki mleka
- śmietana.
Kapustę poszatkować i ugotować na pół miękko, odcedzić. Ugotować ryż(ok. 15 min). Mięso podsmażyć z cebulą. Zmieszać mięso z ryżem, przyprawić. Na dno naczynia położyć pół porcji kapusty, następnie mięso z ryżem i wsypać resztę kapusty polać paroma chochelkami sosu. Zapiekać w piekarniku w temp.180 stopni ok. 40min. Nałożone na talerz danie polewa się sosem.
Sos: Zrobić zasmażkę. Zawiesinę wlać do wywaru i energicznie mieszając zagotować, dodać koncentrat i śmietanę.