• Kontrast
  • Tekst
  • Powiększenie
  • Skalowanie treści 100%
  • Aa Czcionka 100%
  • Wysokość linii 100%
  • Odstęp liter 100%

Przedszkole Miejskie Nr 20 z Oddziałami Integracyjnymi
im. "Smoka Felusia" w Mielcu

herb konina godlo polski Logo BIPLogo Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa

Składniki: (porcja dla 6, 7 osób)

  • torebka makaronu np. świderki,
  • 50 dkg. parówek,
  • 30 dkg. sera żółtego,
  • 2 pory,
  • 1 cebula.

SOS:

  • 1 szklanka śmietany,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 jajko,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka.

Niedogotowany makaron odsączyć, przelać zimna wodą. Pory i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, przyprawić, wlać parę łyżek wody, dusić na małym ogniu parę min. Parówki pokroić w plasterki, wymieszać z makaronem, serem i porami, doprawić. Przełożyć do naczynia, polać sosem, na wierzch posypać serem żółtym. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 40 min.
Sos: Przecier pomidorowy rozprowadzić odrobiną gorącej wody, wszystkie składniki sosu połączyć, roztrzepać widelcem, doprawić.

facebook