• Kontrast
  • Tekst
  • Powiększenie
  • Skalowanie treści 100%
  • Aa Czcionka 100%
  • Wysokość linii 100%
  • Odstęp liter 100%

Przedszkole Miejskie Nr 20 z Oddziałami Integracyjnymi
im. "Smoka Felusia" w Mielcu

herb konina godlo polski Logo BIPLogo Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa

Składniki na 1 dużą blaszkę:

  • 5 szklanek mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
  • 4 żółtka,
  • 1 kostka masła,
  • ok. 2 paczki krakersów,
  • cukier puder do posypania na wierzch.

Cztery szklanki mleka zagotować z masłem cukrem, lekko ostudzić. (W tym czasie rozłożyć na spód blaszki krakersy). Pozostałe mleko rozmieszać z budyniem, mąką, żółtkami, wlać do mleka z cukrem i masłem, wymieszać. Postawić na ogniu mieszać aż zgęstnieje. Masę wylać na krakersy. Przyłożyć na górę drugą partię krakersów. Pozostawić do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem. Można podawać z owocami (maliny truskawki).

facebook