• Kontrast
  • Tekst
  • Powiększenie
  • Skalowanie treści 100%
  • Aa Czcionka 100%
  • Wysokość linii 100%
  • Odstęp liter 100%

Przedszkole Miejskie Nr 20 z Oddziałami Integracyjnymi
im. "Smoka Felusia" w Mielcu

herb konina godlo polski Logo BIPLogo Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa

Składniki

  • 500 g mięsa wieprzowego zmielonego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • sól i pieprz,
  • mąka do obtoczenia,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 natki koperku .

Do miski włożyć zmielone mięso wieprzowe, wbić jajko, dodać tartą bułkę i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Formułować niewielkie kulki, obtoczyć w mące. Pulpeciki zagotować w osolonej wodzie ok. 20-25 min. Posiekać koperek. W szklance rozmieszać mleko, śmietanę i mąkę tak aby nie było grudek. Wlać zawartość szklanki do garnka i mieszać delikatnie, kiedy sos zrobi się gęstszy dodać koperek.

facebook