• Kontrast
  • Tekst
  • Powiększenie
  • Skalowanie treści 100%
  • Aa Czcionka 100%
  • Wysokość linii 100%
  • Odstęp liter 100%

Przedszkole Miejskie nr 20 z Oddziałami Integracyjnymi
im. Smoka Felusia w Mielcu

herb konina godlo polski Logo BIP

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu,
  • 2 jabłka średniej wielkości,
  • mały banan,
  • cynamon,
  • cukier wanilinowy,
  • cukier,
  • masło,
  • bita śmietana lub jogurt

Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć wiórkami masła, na to ułożyć warstwę banana w plastrach, warstwę ugotowanego ryżu (ryż ugotować w mleku). Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać cukier wanilinowy, cukier, cynamon i wymieszać. Wyłożyć na warstwie ryżu, na to położyć wiórki masła i znowu ryż, wiórki masła i jabłko.
Zapiekałam całość w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 20 minut. Kiedy przestygnie na wierzch można dodać bitą śmietanę lub jogurt.

facebook