• Kontrast
  • Tekst
  • Powiększenie
  • Skalowanie treści 100%
  • Aa Czcionka 100%
  • Wysokość linii 100%
  • Odstęp liter 100%

Przedszkole Miejskie Nr 20 z Oddziałami Integracyjnymi
im. "Smoka Felusia" w Mielcu

herb konina godlo polski Logo BIPLogo Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa

Składniki:

Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko, sól

Nadzienie:

  • 4 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżeczki ketchupu
  • 8 cienkich parówek

Mąkę zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto z dodatkiem pokrojonego na kawałki masła oraz z żółtkiem, szczyptą soli i 1 łyżką bardzo zimnej wody. Z ciasta uformować kulę, po czym włożyć ją na ok 1 godz. do lodówki. Po wyjęciu ciasto ponownie energicznie zagnieść i rozwałkować jak najcieniej na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkowane ciasto pokroić na 8 kawałków tak aby zawinąć w nie parówki. Połowę kawałka ciasta posmarować ketchupem a z drugiej strony wykrojonego kawałka musztardą. Pozostawić wolny brzeg dookoła, tak aby spokojnie zespolić ze sobą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Parówki owinięte ciastem położyć koło siebie na natłuszczonej blasze. Blachę wstawić do gorącego piekarnika na ok 25 min, aż ciasto ładnie się zarumieni.

facebook