Składniki:
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 125 g masła
- 1 żółtko, sól
Nadzienie:
- 4 łyżeczki musztardy
- 4 łyżeczki ketchupu
- 8 cienkich parówek
Mąkę zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto z dodatkiem pokrojonego na kawałki masła oraz z żółtkiem, szczyptą soli i 1 łyżką bardzo zimnej wody. Z ciasta uformować kulę, po czym włożyć ją na ok 1 godz. do lodówki. Po wyjęciu ciasto ponownie energicznie zagnieść i rozwałkować jak najcieniej na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkowane ciasto pokroić na 8 kawałków tak aby zawinąć w nie parówki. Połowę kawałka ciasta posmarować ketchupem a z drugiej strony wykrojonego kawałka musztardą. Pozostawić wolny brzeg dookoła, tak aby spokojnie zespolić ze sobą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Parówki owinięte ciastem położyć koło siebie na natłuszczonej blasze. Blachę wstawić do gorącego piekarnika na ok 25 min, aż ciasto ładnie się zarumieni.