• Kontrast
  • Tekst
  • Powiększenie
  • Skalowanie treści 100%
  • Aa Czcionka 100%
  • Wysokość linii 100%
  • Odstęp liter 100%

Przedszkole Miejskie nr 20 z Oddziałami Integracyjnymi
im. Smoka Felusia w Mielcu

herb konina godlo polski Logo BIP

Składniki:

  • 6 jaj (żółtka oddzielić)
  • 2.5 szklanki cukru
  • 1.5 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 4.5 szklanki startej marchewki
  • po 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia sody i cynamonu
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotować formę, nagrzać piekarnik. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać olej i cały czas ucierać na jednolitą masę. Dodać startą marchewkę i starannie wymieszać. Do mąki dodać proszek, sodę, cynamon oraz kakao i wymieszać. Dodać do masy marchewkowej. Na koniec ubić białka ze szczyptą soli na sztywno i dodać do masy. Wylać na formę i piec 45-50 min. w temp. 180 st.

facebook